Ekologiskt läppbalsam

Det absolut bästa läppbalsamet gör man hemma själv med bra ingredienser, krämen kan också användas till tex. torra fläckar, vinternarig hud eller som nagelolja vilket gör susen på spröda nagelband.

Det du behöver är en rostfri skål, ett matskedmått och eventuellt en köksvåg men det går bra utan också. Antingen så kan man köpa cerathylsor eller så använder du små burkar för att förvara i.

Tänk på att rengöra alla redskap och burkar noga innan du börjar.

Ingredienser

25 gm bivax
30 ml mandelolja = 2 msk
30 ml kokosolja = 2 msk
15 ml sheasmör = 1 msk
1 ml eterisk olja tex. bergamott

Gör så här

  • Rengör alla redskap
  • Mät upp alla ingredienser utom den eteriska oljan, börja med bivaxet på en våg och använd sen matsked för att mäta upp övriga inredienser
  • Smält samman i en rostfri skål i ett vattenbad, se till så skålen inte står på botten av kastrullen och set till så att det absolut inte kommer vatten i skålen. Smältpunkt för bivaxet är 64 grader, håll koll på temperaturen så det inte blir mycket varmare, ta hjälp av en termometer i vattnet. Rör runt under smältningen så att allt löser sig till en klar lösning.
  • Låt svalna något, men ej stelna. Rör ner eterisk olja och häll upp i burkar. Om det stelnat och blivit vitt på kanyterna är det bara att värma på lite igen.
  • Låt svalna i rumstemperatur.

    Hållbarhet: Minst ett år, förvara i kylen dem du inte använder. För längre hållbarhet kan man tillsätta E-vitamin.

    Tips: Om du vill ha olika eteriska oljor kan du separera hälften av blandningen innan den tillsätts.