Rödvinbärsgele

Rödvinbärsgele

En underbar sommar morgon tog vi en morgonpromenad och plockade 2,5 liter röda vinbär vid ett övergivet hus. Buskarna vi plockade från var gamla och invuxna mellan ett hav av nässlor men fulla av mogna bär så det var bara att ge sig in och trampa ner nässlorna för att komma åt de härliga bären!

Bären blev sen stående 2 dagar i kylen då vädret denna underbara sommar var för fint för att vara inne och laga gelé, dock perfekt för att plocka. Så idag blev det en mulen dag och jag satte igång i köket med P1 sommar i bakgrunden!

Vinbärsgelé är gott som tillbehör till vilt, stek, grillad kyckling eller gryta men också till ost och kex.

 

[column type=”one-half” last=”false” ] rödvinbärsgele
[/column]

[column type=”one-half” last=”true” ] rödvinbärsgele[/column]

[column type=”one-half” last=”false” ]

Ingredienser

Ger ca 1-1,5 liter saft.

  • 1 hel kyckling
  • 2,5 liter bär
  • 1 påse melatin till gele (1 påse per liter avrunnen saft)
  • 8 dl socker (per liter avrunnen saft)
  • silduk

[/column]
[column type=”one-half” last=”true” ]

Metod

Plocka bären – spelar ingen roll om stjälken är kvar då bären ska silas. Knappt mogna bär är bra då de innehåller pekatin som gör att gelen stelnar, resa bara bort löv och dåliga bär.

Rengör burkar – tvätta dem och ställ dem i ugnen på 125 grader i 10-15 min el koka dem i 5 min.

Skölj bären och låt dem rinna av – tips är att grovrensa dem när du sköljer i omgångar, enkelt och snabbt.

Koka bären – använd en bred kastrull el saftkastrull med lock och fyll vatten så det inte bränner och bären kan börja safta sig. Ca 3 dl vatten till 2,5 liter bär. Koka upp vattnet och häll på bären, Koka igång under lock och låt sedan puttra ca 10 min. Rör lätt någon gång. Kika då och då så det är lagom värme.

Sila bären – sila bären genom en saftduk, låt dem självrinna ca 20-30 min, mosa inte då det gör gelen grumlig. Ca 2,5 liter bär ger 1 liter saft. Mät upp saften och häll tillbaka i rengjord gryta.

Socker – värm sockret i ugnen ca 125 grader

Koka saften – Koka upp saften ca 1 min, tillsätt melatinet och tillsätt därefter det varma sockret i omgångar och koka kraftigt tills gelén börjar sätta sig – ytterligare ca 1 min från att hela massan kokar. Rör kraftigt och skumma noga med en hålad slev, ta av från värmen. Om man låter gelén koka för länge när sockret väl är tillsatt mörknar den och förlorar både sitt vackra utseende och sin smak. Om man har anledning att misstänka att saften är i tunnaste laget och inte tillräckligt koncentrerad, så reducera den i ca 10 minuter sockret tillsätts.

Geléprov – gör ett prov om gelen är klar genom genom att hälla lite gelémassa på en tallrik. Dra med en sked genom massan. Stannar gelén är den klar. Skulle den rinna ihop, koka gelén ett tag till.

Häll upp gelen på burkar – låt svalna och förslut därefter noga innan den förvaras i kylen.

Tips: 1 påse melatin = 4 matskedar.

[/column]