Fisksoppa med musslor

En underbar fisksoppa som har musslor som bas. Soppan kan förberedas och när gästerna kommer är det bara att lägga i fisken, räkorna och musslor samt förbereda vitlöksbrödet så har man en snabbfixad huvudrätt och slipper stå i köket och förbereda massor. Soppan gjorde vi senast i Grebbestad ihop med Caroline och hennes familj som var på besök några härliga dagar i juli.

[column type=”one-half” last=”false” ]

[/column]

[column type=”one-half” last=”true” ]

[/column]

[column type=”one-half” last=”false” ]

Ingredienser

4 portioner
ca 600 g fisk, tex. 250g lax och 250g torsk
ca 500 g räkor
1 kg blåmusslor
1 gul lök, hackad
1 purjolök, strimlad
2 selleristjälkar
1 morötter, små kuber
3 klyftor vitlök, hackade
2 msk tomatpuré
½ l fiskfond
5 dl vitt vin
1 pkt saffran
1 dl färska kryddor
salt & peppar
lite chili


[/column]

[column type=”one-half” last=”true” ]

Metod

Skala räkorna och koka fond på räkskalen. Fräs skalen i lite olja och tillsätt 3 dl vin, koka med lock några minuter, tillsätt 2 dl vatten och kokka 5 minuter till under lock. Sila av räkskalen, tillsätt buljongtärningar och resterande vatten så det blir ca ½ liter fiskfond.

Tvätta musslorna noga, skrapa bort “skägget” och koka dem med lite hackad lök och 2 dl vitt vin på hög värme någon minut tills de öppnt sig. Släng de musslor som inte öppnart sig. Kolla så spadet inte har sand och använd sen detta till fonden.

Hacka lök, strimla purjolöken, hacka morot och sellerin i små bitar. Fräs lök och vitlök i olja, lägg efter någon minut i resten av grönsakerna och fräs lite till, tillsätt kryddor och tomatburé. Häll på buljong, koka upp och låt puttra i 15 minuter, tillsätt därefter vin och saffran, låt puttra i 10 minuter till.

Skär fisken i kuber. Förbered vitlöksbröden – blanda smör och olivolja i en skål, tillsätt örtsalt och pressad vitlök. Bred vitlökssmöret på skivor av vitt bröd och rosta i ugnen i några minuter, börja rosta när du tillsätter fiskkuberna till soppan så blir det lagom. Tillsätt fiskkuberna och koka upp,stäng av värmen och tillsätt räkor utan att soppan kokar. Strö gärna över färska örtkryddor.

[/column]