Cre8ivelife

Odla potatis

Potatis-2015-04-12

Gourmetlåda potatis 2015-04-12

2015 blev ett bra år för potatisodling, vi fick massor av underbar fransk delikatesspotatis så i år kommer vi köra på samma upplägg. Vi har i år (2 april) köpt samma låda med franska delikatesspotatisar från Bauhouse som vi gjorde förra året (12 april).

Det är en låda med gourmetpotatis från Stubbertorps potatis. Förra året odlade vi även Bintje men den kommer vi inte odla i år, delikatesspotatisarna var mycket godare och mer lyckade. Bintje potatisen tror vi fick bladmögel på blasten, de var också en senare sort är delikatesspotatisen.

AMANDINE – är en frans gormet och stjärnpotatis som är väldigt god och är en tidig sort. Den passar bra för odling i hink eller på friland, är motståndkraftig och blev årets friordlarpotatis 2011.

Amandine-2015-05-26

Amandine 2015-05-26

Egenskaper: Fast, avlång, gul med ljusgul köttfärg.
Resistens mot sjukdomar: Bladmögel – medium, Skorv – hög, Nematoder – hög, Potatiskräfta – resistent.

MARINE – är en fransk tidig potatis. Den är lite rundoval i formen, fast och med med gult skal och kött.

Resistens mot sjukdomar: Bladmögelresistens: Ja, Virus: A – mycket god resistens, Yn – ganska god resistens, X – ganska god resistens, bladrullsjuka – mycket god resistens, Nematod: resistent A (Ro1)
Potatiskräfta: immun, Vanlig skorv: god motståndskraft, Torktålighet: god motståndskraft

Jordtyp: bäst lämpad för sand/lättlera
Lagringsvila: mycket god, tål frost bättre än andra sorter

JULIETTE – är en sommarpotatis och en riktig delikatesspotatis som är gul och fast.  Juliette blev årets friodlarpotatis 2016, sorten är lättodlad och har många bra egenskaper. Den har en smörig textur och är underbart god samt är sjukdomsresistent. Sorten är en korsning mellan Nicola och Hansa och framtagen i Frankrike 1997.

CHERIE – är en sommarpotatis är oval till formen, har rött skal, gult kött och är fast. Den kallas för “kärlekens potatis” och blommar vackert i rödviolette. Den är immun mot kräft och nematodresistent.

Cherie har i likhet med Amandine ett mycket tunt skal och en utdragen och jämn form. Smaken påminner om kastanj med en viss sötma. Chérie är perfekt till kokning, rostning, stekning och sallader.

Så här odlar du potatis

Att välja potatissort
Viktigt är att köpa statsplomberat utsäde för att inte få in virus i potatislandet.

Förgro potatis
Förgro potatis ca 3-6 veckor innan utplantering, antalet veckor beror på hur varmt du har det. Mellan 12-18 grader är bra temperatur och ju varmare desto kortare behöver de gro. Det optimala är att groddarna ska bli korta och kraftiga. Lådan som vi köpt är förberedd så de ligger bra och när groddarna är ca 1 cm långa ska man glänta på locket.

Vi köpte lådan den 2 april i år, då var det små groddar som kommit på potatisarna. Den 18 april har det kommit ca 1 cm så nu öppnar vi lådan.

Man också kan lägga potatisarna på lite sandig blomjord som man håller fuktig, då skrumpnar inte potatisarna ihop men det hinns inte med i år så det får vi testa nästa år. Nu är det snart dags att plantera.

Förbereda jorden
Potatis odlas i något mager och väldränerad jord. Praktisera växtföljd, odla inte potatis på samma jord år efter år. Välj öppet, ljust läge. Jordförbättra lerjorden med barkmull, kompost och sand. Vi har planterar potatisen på friland där vi har lerig jord, förra året jordförbättrade vi inte mer än med lite ny planteringsjord runt om när vi satte och det gick bra ändå men i år testar vi att blanda ner lite torvmull i jorden.

Sätta & sköta potatisodlingen
Sätt potatisen först när jorden håller minst 8 grader C. – Radavståndet 50-70 cm. Sättavståndet ca 20 cm och radavstånd 50-70 cm. Sätter man för tätt ökar risken för bladmögel. Sena sorter behöver lite mer utrymme.

Sätt djupt 5-10 cm under markytan.

Luckra jorden efter hand och rensa ogräset.

När potatisblasten kommit upp 1-2 dm kupar man upp jorden runt plantorna, dock ej över blasten, så att ljuset ej träffar knölarna.

God vattentillgång är en förutsättning för en god skörd. Särskilt viktigt vid blomningstid.

Blir blasten angripen av bladmögel bör blasten slås av och kastas i soptunnan (inte i komposten). Själva potatisen kan dock vara kvar i jorden och skördas allt eftersom.

Skörd
Om potatisen var förgrodd när den planterades, räkna med ungefär 8 veckor tills skörd för färskpotatis. Direktsatt sommarpotatis tar ungefär 10−12 veckor och sen potatis ska vara ännu längre tid i jorden.

2015 skördade vi den första potatisen efter midsommar och ända fram till slutet av augusti.

[column type=”1/3″]

Sättning-av-potatis-2015-04-21

Sättning av potatis-2015-04-21

[/column]

[column type=”1/3″]

Potatisodling-2015-06-06

Potatisodling 2015-06-06

[/column]

[column type=”1/3″ last=”true”]

Skörd-av-potatis-2015-07-21

Skörd av potatis 2015-07-21

[/column]

[x_gap size=”20px”]

[x_button shape=”rounded” size=”large” float=”none” href=”https://www.cre8ivelife.com/city-growers/” title=”Galleri” info=”popover” info_place=”top” info_trigger=”hover” info_content=”Här kan du se lite bilder från 2015 års odling”]Odlingsbilder[/x_button]