Dubbelmarinerad Fläskytterfilé

Det här är ett recept som lagas av hela vår familj till olika buffétillfällen eller middagar då man vill förbereda köttet och inte stå i köket allt för länge. Vi har vid detta tillfälle lagat det som ett buffébidrag till nyårsfesten vi ska på. Köttet kan ta en el två dagar att förbereda och marinaden kan användas som sås, enkelt & bra!

[column type=”one-half” last=”false” ]
[/column]

[column type=”one-half” last=”true” ] [/column]

[column type=”one-half” last=”false” ]

Ingredienser

ca 8 bufféportioner

ca 1 kg fläskytterfilé

Marinad 1
2 krossade vitlöksklyftor
1 dl vatten
2 dl vitt vin (torrt)
1 dl olivolja
1 tsk torkade kryddor tex franska eller timjan

Marinad 2
1 finhackad vitlöksklyfta
1 finhackad röd chili
3 msk soja
3 msk balsamvinäger
1½ dl olivolja
3 msk finhackad bladpersilja
salt
svartpeppar

[/column]
[column type=”one-half” last=”true” ]

Metod

Dag 1:
Vispa ihop ingredienserna till marinad 1. Lägg ner köttet och låt marinera ett par timmar men helst över natten.

Dag 2:
Tag upp och torka av köttet. Sätt ugnen på 175°. Rör ihop ingredienserna till marinad 2. Bryn köttet i olivolja och lägg sedan över filén i en ugnsfast form. Stek klart i mitten av ugnen ca 30 minuter tills köttet har en innertemperatur på 70°. Lägg ner det varma köttet i marinaden och låt stå minst 2 timmar i kylskåp (gärna längre). Vänd gärna köttet i marinaden en eller ett par gånger.

Skiva upp köttet i tunna skivor och lägg upp på ett serveringsfat. Ringla marinaden över köttet. Smaka av med salt, peppar och olivolja.

Tips: Det är enkelt att marinera köttet i plastpåse så fördelar den sig väl runt köttet. Jag brukar marinera på morgonen dagen innan och sen steka på kvällen och lägga i marinad 2 så den får dra till sig över natten och dagen så blir köttet riktigt saftigt.

[/column]